torsdag 28 november 2013

Angorakaniner i Kina


De senaste dagarna har ett filmklipp visats om hur angora kaniner i Kina utsätts för tortyr när deras päls skall användas till textilframställning. Filmklipp har delats på facebook och alla nyhetssändningar och tidningar har haft gräsliga bilder och ljudupptagningar på hur kanínerna skriker. Detta har inte någon kunnat undgå och det är det stora samtalsämnet i personalrummen runt om i Sverige.
Givetvis har detta inte undgått våra barn och elever! Det ställer krav på oss, så som jag ser det, att vi på förskolor och grundskolan är lyhörda och flexibla nog att lägga undan det färdigplanerade lektionsupplägget och tar tag i detta. Om man utgår från det som barnen och eleverna har upplevt och hört så kommer vi snabbt in på etik, empati, värderingar och djurrätt. Och mycket, mycket mer......
För att få lite stöd i arbetet så finns det en hel del material att ta hjälp av. REDE är ett material för förskolan till 12 års ålder. Det är lätt att registrera sig och få tillgång till både övningar och lärarhandledningar. Här kan du hitta sidan och du kan också klicka in dig i listan till höger.
Det är Sveriges Djurskydd som arbetat fram REDE materialet. På ders hemsida finns mycket att läsa och djurens rätt i samhället. Klicka vidare här!
Behandlar vi kaninerna på samma sätt i Sverige? Nej! Här kan du läsa en artikel som ordförande i Angoraföreningen har skrivit. "Ingen rycker ull från angorakaniner i Sverige" .
 Länk till Angoraföreningen hemsida finns en liten text om hur pälshantverket utvecklas i Sverige.
På Jordbruksverkets hemsida hittar man vad som gäller i Sverige när vi skaffar oss husdjur.Här har jag länkat till vad du behöver tänka på när du skaffar en kanin.Titta här!