tisdag 3 december 2013

December och traditioner

Oj då! Vipps är det den 3 december! Första advent dök upp från ingenstans och plötsligt stod jag i förrådet och letade fram stjärnan och el-ljusstaken. Aj då, en lampa sönder. Vilken då, då?
För att ta reda på detta gäller det att andas djupt, plocka fram lugnet och tålamodet och börja testa.
Under tiden gick mina funderingar på om det går att byta ut dessa små glödlampor till något energisnålare alternativ?
Visst finns det alternativ. Du byter enkelt ut till LED lampor i den gamla adventsljusstaken eller julgransslingan. På köpet sparar du över 95% energi!  "Men", tänker du kanske, "de gamla lamporna drar inte så mycket de heller och det kostar både energi och pengar att byta ut dem" Jo så kan man tycka men ta en promenad och räkna alla ljusstakar och ljusslingor som folk har i kvarteret där du bor. Lägg till alla som finns i offentliga miljöer, kontorsfönster, affärer och i alla träd och buskar utomhus! De är ofta tända dygnet runt i en och en halv månad. I hela landet. Kanske är detta en uppgift för dina elever, om du arbetar i skolan, på matte lektionen eller ur ett lärandet för ett hållbart liv?
Så, byt ut dina lampor och njut av de mysiga fönstren och träden under hela december och en bit in i den mörka januari månaden!!