tisdag 5 november 2013

What a week of groceries
Så fort jag slår på tv:n så nog är det ett matprogram. Det tävlas bland etablerade kockar, det tävlas med kändisar som lagkapten, det tävlas med barn som deltagare, restaurangpersonal blir förnedra
de på olika sätt för att det ska bli "bra" tv, det tävlas i bakverk och idag måste alla magasinprogram ha ett kök i studion där någon ger inspiration till morgondagens hemmakock! Jag har ännu inte hittat något program som handlar om vilka råvararor vi väljer eller vad våra val betyder för ett hållbart levnadssätt.
Fotografen Peter Menzel har åkt runt i världen och fotograferat familjer i deras hemmiljö med en veckas matprodukter. De bilderna delas på facebook just nu, åtminstonde bland mina facebookvänner. Det materialet skulle kunna vara en bra start på ett mattema i de äldre årskurserna och gymnasiet. Vad och hur mycket äter generellt en familj i de olika länderna? Fördelning animaliska och vegetariska produkter? Lagas maten från grunden eller halvfabrikat? Vad dricker man till maten? Hur ser en genomsnitts familj ut? Hur bor de?( Länk till bilderna!)
Naturskyddsföreningen har ett nätbaserat läromedel som heter "Tema mat", med mat och konsumtion som utgångspunkt. Här finns konkreta verktyg för att förstå problematiken kring mat och konsumtion. Lärarhandledningen är baserad på tidningen Sveriges Natur temanummer Mat samt Faktahäftet kring Eko-mat. Syftet med läromedlet är att skapa fördjupad kunskap och medvetenhet kring de egna valen och möjligheten att påverka.
Tema mat är ett tema där du som elev eller lärare arbetar med det centrala innehållet i många ämnen om du studerar LGR11. Biologi, matematik, hem- och konsumentkunskap, kemi, geografi, samhällskunskap, svenska och teknik. (Länk till materialet Tema mat)
Dessutom är det ett både intressant och kul arbetsområde!