fredag 17 januari 2014

Skatan


Idag kom snön till Halmstad! Det ligger några centimeter, tillräckligt för att inte gräset ska skymta fram i alla fall! Nu är frågan, hur länge får den ligga kvar denna gången? Länge hoppas jag, andra hallänningar vill helst att den är borta i morgon när de vaknar.
I veckan, innan snön kom, var jag ute på en promenad. Det är så bra att tänka och planera när man är ute och går! Under promenaden upptäckte jag att skatorna har fått bråttom med att se om sina bon. Eftersom det var så milt så sa deras hjärnor att det nog var hög tid att tänka på sina efterkommande!
De är så kloka, de där skatorna! De tillhör verkligen mina favoriter! Vackra i regnbågens alla färger, lever i par så länge de lever. Återkommer till samma bo som de vid behov bygger som flervånings bo. Vad folk än säger så tillhör de inte de fåglar  som blir sanitära olägenheter som duvan eller fiskmåsen t.ex. Ganska orädda även om de har full koll och inte låter någon komma alltför nära. Tillräckligt stor för att man ska kunna studera dem utan kikare. Sociala, samlas ibland i grupper för att "diskutera". Orsaken till det beteendet är inte med säkerhet utrett ännu. Skatan finns över hela Sverige och de är jämställda! Båda föräldrarna tar ansvar för sina ungars föda.
Det som de har emot sig är att de då och då länsar andra fågelbon på ägg. Men vi människor är väl inte ett dyft bättre på den punkten? ....eller?
Jag rekommenderar alla förskolor att arbeta med skatan som ett längre tema. Men ni måste redan nu planera ert skat tema för att inte missa den viktiga bobyggar tiden. Åtminstone om ni har er verksamhet i södra Sverige. Vill ni ha lite idéer och hjälp under arbetets gång så kan ni hitta ett kapitel i boken "Leka och lära matematik Ute" för förskolan. Den kan ni köpa förlaget Outdoor Teaching eller kontakta oss på Halmstads Naturskola. Lunds Naturskola har ett "Naturskoleblad" som handlar om skatan. Där hittar ni mer matnyttigt för ett skattema!
Glöm inte all skrock som finns där skator är inblandade!
Nu ska jag gå ut och titta hur skatorna bygger sina bon i år. Högt eller lågt? Blir det en varm eller regnig sommar i år?
En skatlek som beskriver häckning. Skatan lägger 5-8 ägg.